Annuleringsverzekering en familie: hier gaat het vaak mis

Familiereizen blijven een knelpunt op de annuleringsverzekering. Wanneer krijg je nu je geld terug als één familielid niet mee kan gaan? Belangrijk om te weten is dat de boekingsbewijzen leidend zijn en niet wie de reis betaald heeft. Lees hieronder hoe het precies zit.

Wat gaat er mis? Om dat te illustreren eerst een veelvoorkomende situatie.

Voorbeeld familiereis

Hans en Marion trakteren op een midweekje in een huisjespark. Hun twee volwassen kinderen met partners en vier kleinkinderen gaan mee. Ze hebben buiten het hoofdseizoen een 10-persoons vakantiehuis geboekt voor 900 euro. Vlak voor de vakantie blijkt dat Marion een behandeling in het ziekenhuis moet ondergaan. De familie wil de reis graag annuleren om later alsnog te vertrekken.

Vanwege de late annulering krijgt Hans nog maar 90 euro vergoed van de verhuurder. De overige 810 euro claimt hij op zijn annuleringsverzekering. Tot zijn spijt betaalt de verzekeraar slechts 162 euro uit. Hoewel Hans de reis helemaal zelf betaalde, moeten zijn reisgenoten hun deel van de annulering claimen bij hun eigen annuleringsverzekering.

De uitleg

De premie die Hans en Marion betalen voor hun annuleringsverzekering is gebaseerd op reizen voor twee personen. Op het boekingsbewijs van hun vakantie staan echter tien personen. Ze krijgen daarom 2/10e deel van de annuleringssom vergoed. De overige reisgenoten hebben een eigen annuleringsverzekering nodig voor het restant.

Hoe kun je dit voorkomen?

Als Hans en Marion hun kinderen geen eigen annuleringsverzekering willen opdringen, hebben ze nog een andere optie. Ze zouden voor hen een (kortlopende) groepsannuleringsverzekering kunnen sluiten. Daarmee verzeker je specifiek deze reis en de reisgenoten. Voor henzelf is het niet nodig, zij zijn gewoon verzekerd op hun eigen doorlopende annuleringsverzekering.

Twee mensen op het boekingsbewijs

Stel dat Hans en Marion alleen zelf op het boekingsbewijs staan en ze huren een grote vakantievilla, dan kan het wel gebeuren dat ze op de annuleringsverzekering het volledige bedrag  terugkrijgen. Er staat je niets in de weg om een groot huis te huren en daar mensen te ontvangen. Ben je met de familie naar het vakantieadres gevlogen en sta je bij de luchtvaartmaatschappij samen op een boekingsbewijs, dan gaat die vlieger niet op.

Voordeel van samen op een boekingsbewijs

Kun je daarom maar beter niet samen op een boekingsbewijs staan? Nee, dat is ook niet waar. Als iemand uit het gezelschap die niet op het boekingsbewijs staat moet annuleren, bijvoorbeeld vanwege een niet-levensbedreigende ziekte, dan geldt dat niet automatisch als geldige annuleringsreden voor de rest van het gezelschap.

Ben je van plan vrienden of familie mee te nemen op vakantie? Vraag dan bij ons na of je annuleringsverzekering geldig is mocht je onverhoopt moeten annuleren. Zo ben je zeker de problemen voor en kun je in zo’n geval later alsnog van je reis genieten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie