Woningkopers slaan toe in de provincie

Kocht je afgelopen december een woning, dan was je gemiddeld 6,5 procent duurder uit dan een jaar eerder. Hiermee registreerde het CBS een hogere stijging dan in de vier maanden ervoor. Ook het aantal verkopen zat in de lift. Over heel vorig jaar lag het aantal verkopen nagenoeg gelijk aan 2018. Geografisch valt vooral op dat de meer landelijke provincies bovengemiddeld scoren.

Nu de cijfers van december bekend zijn, is ook de stijging over heel 2019 bekend. Gemiddeld lag de gemiddelde woningprijs 6,9 procent hoger dan in 2018. Je betaalde vorig jaar gemiddeld €307.978, wat volgens het CBS inmiddels al €312.957 is.  

Groningen koploper prijsstijging woningen
In het vierde kwartaal van 2019 zijn in alle provincies de woningprijzen gestegen ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Groningen kende met 8,4 procent de grootste prijsstijging, voor deze provincie de grootste stijging in 14 jaar tijd. Ook in andere meer landelijke gebieden was de prijsstijging relatief groot. Na Groningen volgen Drenthe, Flevoland en Zeeland.

Flevoland koploper aantal woningverkopen
Voor het tweede kwartaal op rij werden de meeste woningen verkocht in Flevoland. Er werden 17 procent meer woningen verkocht, fors meer dan nummer twee Noord-Holland (9,2 procent). Opvallend is dat ook in de grootste steden het aantal verkopen op jaarbasis hoger lag. Goed nieuws voor mensen die in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht op zoek zijn naar een woning. Overigens is daarmee het nijpende woningtekort niet opgelost voor de komende tijd. 

Bestaande koopwoningen: aantal verkopen naar provincie (vierde kwartaal 2019)

Appartementen niet aan te slepen
Vooral de verkoop van appartementen gaat hard. De verkoop van dit type woning is het hardst gestegen en ook was de koopinteresse het grootst. Van alle soorten woningen lag alleen het aantal verkopen van vrijstaande woningen lager dan een jaar eerder. De daling bedroeg 3 procent. Ongetwijfeld heeft dit te maken met de gestegen prijzen, vrijstaand wonen wordt voor een grotere groep simpelweg te duur. 

Het is niet verwonderlijk dat het aantal verkopen in de provincie relatief hard stijgt. De prijzen zijn daar minder hard gestegen dan in en rond de grote steden. Reden voor sommige kopers om eerder uit te wijken en eindelijk die stap naar meer rust en ruimte te nemen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie