Zonnepanelen leveren vanaf 2023 minder op

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt vanaf 2023 jaarlijks met 9 procent afgebouwd. Dit maakte Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat afgelopen maart bekend. Hiermee gaat de daling minder snel dan verwacht. Twijfel je nog over de aanschaf van zonnepanelen? Snelle beslissers kunnen nog ruim twee jaar profiteren van de huidige salderingsregeling. Heeft het na de wijziging nog zin om zonnepanelen op je dak te leggen?

Laten we eerst het begrip salderen eens afstoffen. Ook met zonnepanelen koop je jaarlijk stroom in bij een energieleverancier. Aan de andere kant wek je zelf stroom op die je kan terugleveren aan de leverancier. Met andere woorden, de leverancier koopt  jouw overtollige energie op. Aan het eind van het jaar wordt de door jou geleverde energie verrekend met je inkoop. Dit verlaagt je uiteindelijke kosten. Deze verrekening heet salderen. 

Salderen maakt zonnepanelen aantrekkelijker
De salderingsregeling is in 2004 tot leven geroepen. De aanschaf van zonnepanelen was toen duurder en met salderen werd investeren in duurzame energie aantrekkelijker gemaakt. Voor de door jou teruggeleverde stroom krijg je hetzelfde tarief als de stroom die je inkoopt. Inclusief de energiebelasting dus. Hiermee bespaar je op je energiekosten en  verdien je de zonnepanelen sneller terug. Ter verduidelijking een voorbeeld: 

In 2019 heb je 3000 kWh afgenomen en 2000 kWh teruggeleverd. Je betaalt dat jaar alleen voor de 1000 kWh die je hebt afgenomen (3000 - 2000). 

Bij overschot aan stroom geldt terugleververgoeding
Een overschot aan stroom kan niet gesaldeerd worden. Er ontstaat een overschot wanneer je meer energie levert dan gebruikt. Voor het overschot krijg je van de energieleverancier uiteraard een vergoeding. Dit is nu vastgesteld op minimaal 70% van het leveringstarief exclusief belasting. Door deze ruimte van 30% kan de vergoeding behoorlijk verschillen per energieleverancier. In 2018 varieerde de vergoeding van €0,04 tot €0,12 cent per kWh. 

Afbouwen salderingsregeling
Met de salderingsregeling loopt de overheid belasting mis. Nu de zonnepanelen goedkoper en efficiënter zijn geworden, wil de overheid de regeling versoberen. Vanaf 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je teruglevert in mindering brengen die op de stroom die je hebt verbruikt. De waarde van de teruggeleverde stroom wordt hiermee minder waard dan de ingekochte. Het salderingspercentage wordt jaarlijks met 9 procent verminderd tot en met 2030. Vanaf 2031 vervalt de salderingsregeling volledig. 

Redelijke terugleververgoeding
Voor de teruggeleverde stroom, waar je vanaf 2023 geen saldering meer over krijgt, krijg je wel een terugleververgoeding. Minister Wiebes wil de vergoeding instellen op minimaal 80% van het leveringstarief exclusief belasting. Ter garantie moet deze vereiste worden opgenomen in een wet.

Door het vaststellen van de vergoeding op minimaal 80% is er voor energieleveranciers ruimte om met elkaar te concurreren. Het blijft dus verstandig om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, zodat jouw opgewekte stroom zo veel mogelijk oplevert. 

Met de salderingsregeling verdien je zonnepanelen sneller terug. Op dit moment is de gemiddelde terugverdientijd 7 jaar. Schaf je na 2023 aan, dan kan de terugverdientijd oplopen tot 9 jaar. Twijfel je of zonnepanelen wat voor jou zijn? Zoek het snel uit. Nu kun je nog volop profiteren van de salderingsregeling. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie