Het regent hypotheekrente verlagingen!

Niet alleen buiten is het regenseizoen begonnen. Deze maand regent het ook hypotheekrente verlagingen. Alleen al afgelopen vrijdag ging de hypotheekrente omlaag bij zes aanbieders, waaronder SNS Bank en RegioBank. Eerder al voerden ING, Rabobank en ABN Amro verlagingen door. De stroom aan verlagingen lijkt nog niet voorbij. Geldverstrekkers proberen de aandacht te trekken met scherpe hypotheekrentes. De concurrentie moet dan volgen om niet achter te blijven.

Laagste actuele hypotheekrentes
Sluit je nu een hypotheek met een rentevaste termijn van 10 jaar, dan is de laagst mogelijke hypotheekrente 1,04 procent. Bij een termijn van 20 jaar is dit 1,36 procent. De laagste rente is overigens niet het enige dat telt. Wat zijn bijvoorbeeld de voorwaarden bij verhuizen en in hoeverre kan je kosteloos extra aflossen? Zoek een hypotheek die past bij jouw situatie.

Laagste hypotheekrente voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG):
- Variabel 1,23%
- 1 jaar 0,75%
- 5 jaar 0,80%
- 10 jaar 0,94%
- 20 jaar 1,25%
- 30 jaar 1,69%

Waarom daalt de hypotheekrente?
In eerste instantie leek de coronacrisis juist te resulteren in een stijging van de hypotheekrente. Dit mede als gevolg van de onzekerheid die deze crisis met zich meebrengt, ook voor de woningmarkt. Op dit moment zorgen vooral de onderstaande zaken voor de dalende trend:

  • Grote investeerders als pensioenfondsen verdienen door de lage rente weinig aan het uitlenen van hun geld aan overheden of bedrijven. Als alternatief stellen ze hun vermogen deels beschikbaar aan geldverstrekkers die op de hypotheekmarkt actief zijn. Die kunnen zo vrij eenvoudig aan kapitaal komen en een lagere hypotheekrente rekenen.

  • In deze periode willen veel geldverstrekkers goed voor de dag komen op rentelijstjes. Na de vakantieperiode zijn meer huiseigenaren bezig met de koop- en verkoop van een woning. Bovendien wil een deel nu een huis kopen, om (fiscale) wijzigingen in 2021 voor te zijn.

  • Uit cijfers blijkt dat het oversluiten van hypotheken mateloos populair is. Nog een reden voor geldverstrekkers om een scherpe rente aan te bieden en daarmee ook huiseigenaren te verleiden die nu nog geen klant zijn.

  • Centrale banken hebben in de afgelopen weken duidelijk gemaakt dat ze niet van plan zijn om hun huidige beleid aan te passen. Ofwel, ze houden de rente voorlopig nog laag. Dit werkt door in de kosten die banken maken als ze zelf geld lenen.

Wat gaat de hypotheekrente doen?
Er is geen reden om aan te nemen dat de hypotheekrente op korte termijn stijgt. Zeker zolang Nederlandse huiseigenaren een interessante investering blijven met beperkte risico’s voor investeerders. Wel is de richting van de hypotheekrente ook afhankelijk van ontwikkelingen elders in de wereld. Neem de ontwikkelingen van de coronacrisis, de Brexit en de komende verkiezingen in de VS. Als de onzekerheid toeneemt kan dit ook overslaan op de financiële markten en invloed hebben op de rentes.

Ga je een huis kopen of overweeg je jouw hypotheek over te sluiten? We helpen je graag met het selecteren van een passende hypotheek met de laagste maandlasten. Vul hiervoor het onderstaande formulier in en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie