Scheurtje in de muur? Misschien heb je funderingsproblemen

De fundering is de basis van je woning. Als daar iets mee gebeurt zijn de gevolgen vaak groot. In extreme gevallen kan het zelf onveilig zijn om in je huis te verblijven. Niet gek dus dat  huiseigenaren zenuwachtig worden bij de verzamelterm ‘funderingsproblemen’. Het herstel van  de fundering is vaak een dure klus. Reken niet te veel op een schadevergoeding vanuit je opstalverzekering.

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) berichtte vorig jaar dat voor 1 miljoen huishoudens verzakking van de woning dreigt. Naast verzakking kunnen ook zaken als paalrot, schimmel en trillingen een fundering aantasten. Mogelijke gevolgschades zijn:

  • Scheve vloeren
  • Klemmende deuren of ramen
  • Scheefstand van je huis
  • Scheuren in binnen- en/of buitenmuren
  • Te hoog water onder je huis omdat je huis verzakt is
  • Onbewoonbaar door onveiligheid


Opstalverzekering en funderingsproblemen
Alles wat nagelvast aan je woning zit valt onder de dekking van een opstalverzekering. Je fundering valt hier in principe ook onder. Helaas is een woonverzekering vooral bedoeld voor schades die zijn ontstaan door plotselinge gebeurtenissen. Denk aan een brand of lekkage. De meeste funderingsproblemen ontstaan door langlopende natuurverschijnselen zoals rot of lage waterstand. Reden voor uitsluiting door de verzekeraar. 

Handel snel om erger te voorkomen
Merk je dat sommige deuren klemmen of zie je opeens scheuren die er eerder nog niet waren? Wacht niet te lang af met zoeken naar de oorzaak. Als je er snel bij bent, zijn de gevolgen vaak goed in te perken. Om vast te stellen of er sprake is van funderingsproblematiek dient er een onderzoek gedaan te worden. De kosten hiervoor kunnen fors oplopen, afhankelijk van de exacte problemen. Sommige gemeenten hebben hiervoor een subsidiepotje. 

Is je fundering onlangs hersteld? Wacht nog even met het aanpakken van scheuren of klemmende deuren. Doorgaans moet je fundering nog even ‘inzakken’, waardoor weer nieuwe scheurtjes of andere schade kan ontstaan.  

Reken bij het herstel van een fundering op een kostenpost van al snel tienduizend euro. Overleg eerst met je buren voordat je diep in de buidel tast. In veel gevallen geldt als jij funderingsproblemen hebt, je buren dezelfde problemen hebben. Samen de funderingsproblemen te lijf gaan kan per woning goedkoper zijn. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie