Verzilveren overwaarde onbekende optie bij 55-plussers

Veel 55-plussers met een eigen woning hebben flink wat overwaarde. Bijna de helft weet niet wat ze met deze overwaarde kunnen doen. Door de woning te verkopen komt de overwaarde vrij. Veel senioren zien het echter niet zitten om te verhuizen, mede door de hoge huizenprijzen. Gelukkig zijn er alternatieven.

Uit marktinformatie blijkt dat maar liefst 45 procent van de 55-plussers verwacht meer dan een ton overwaarde te hebben. De helft van de senioren geeft aan voorlopig in de woning te willen blijven wonen. Bij voorkeur maken ze in de toekomst aanpassingen aan de woning, zodat ze er ook op hogere leeftijd kunnen blijven wonen. 

Huizenprijzen belemmeren verhuizing 55-plussers
Tweederde van de ondervraagden geeft aan niet te willen verhuizen omdat de huizenprijzen zo hoog zijn. Volgens hen doet de overheid te weinig om het woningprobleem op te lossen. Zo zijn er te weinig beschikbare (senioren)woningen. Veel 55-plussers hebben nog wel woonwensen voor de toekomst. Zo wil 22 procent gelijkvloers gaan wonen. Nog eens 22 procent geeft aan een woning dichtbij voorzieningen en faciliteiten te willen. 

Overwaarde benutten met verzilver-, overwaarde- of opeethypotheek 
Het is bij ongeveer de helft van 55-plussers onduidelijk hoe zij de overwaarde op hun woning kunnen benutten. Deze onwetendheid kan een drempel zijn om woonwensen te realiseren. Zonde, want er is vaak meer mogelijk dan gedacht. Zeker als er sprake is van voldoende overwaarde dat verzilverd kan worden.

Een verzilver-, overwaarde- of opeethypotheek komt allemaal op hetzelfde neer. In een notendop sluit je een nieuwe hypotheek af en leen je de overwaarde, tot een bepaald bedrag, terug. De geldverstrekker stort dan, afhankelijk van de voorwaarden, in één keer of periodiek die lening terug. Wil je meer weten over de verzilverhypotheek? Lees dan hier snel verder. 

Verzilverhypotheken relatief nieuw fenomeen
Een verzilverhypotheek is niet zonder risico’s. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft aan binnenkort met een onderzoek naar buiten te komen naar het fenomeen verzilverhypotheken. De toezichthouder begrijpt de vraag naar dergelijke producten, maar de consequenties op lange termijn zijn soms lastig te overzien. Zo is er een grotere kans op een restschuld of kunnen de kosten door het rente-op-rente-effect hoger oplopen dan voorzien. 

Het is goed om te bedenken dat je als 55-plusser niet per se hoeft te verhuizen om overwaarde te kunnen benutten. Geld uit stenen vrijmaken kan op verschillende manieren. Breng goed in kaart wat in jouw situatie de beste optie is. Onze adviseurs kunnen je hier goed bij helpen. Neem hiervoor via onderstaand formulier vrijblijvend contact op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie