Rijbewijs van je kinderen betalen? Dit moet je sparen

Het halen van het rijbewijs is een grote stap in de onafhankelijkheid van je kind. Eindelijk kunnen ze zelf op pad. Soms is het voor jezelf ook handig. Op een verjaardag kun je gerust een glaasje drinken terwijl je zoon of dochter je naar huis rijdt. Overweeg je het halen van het rijbewijs cadeau te doen? Begin dan op tijd met sparen. De kosten zijn nu al snel €2.300 en zullen in de toekomst duurder zijn.

De grootste kostenpost voor het halen van een rijbewijs zijn uiteraard de lessen en het theorie- en praktijkexamen. Houd daarnaast ook rekening met kosten voor een gezondheidsverklaring en het daadwerkelijk aanvragen van je rijbewijs. Het totale kostenplaatje hangt vooral af van de snelheid waarmee je zoon of dochter het autorijden onder de knie krijgt. Gemiddeld kost een rijles €42 en heeft iemand 39 rijlessen nodig om te kunnen slagen. Het totaal aan kosten ziet er alsvolgt uit als je zoon of dochter voor alles in één keer slaagt: 

  • Rijlessen                               €1.638
  • Gezondheidsverklaring           €40
  • Theorie-examen                       €37
  • Rijexamen                               €270
  • Tussentijdse toets*                €200
  • Rijbewijs aanvragen                 €50
    (inclusief kosten pasfoto)

Totaal                                             €2.235
*Niet verplicht

Nog geen 50% slaagt voor rijexamen
Het slagingspercentage van het rijexamen ligt maar op 49%, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Houd er dan ook rekening mee dat je zoon of dochter niet in één keer zal slagen. Dit betekent dus extra kosten. Ook het theorie-examen blijkt lastig om te halen, het slagingspercentage ligt daar op 44%. Het afleggen van een tussentijdse toets is overigens niet verplicht. Het voordeel van die toets is dat je kind beter weet wat er te wachten valt bij het examen. Kandidaten slagen hierdoor eerder (57%).

Gezondheidsverklaring verplicht bij halen rijbewijs
Tegenwoordig moet iedereen een gezondheidsverklaring invullen voor het afrijden. Het CBR beoordeelt vervolgens of je medisch gezien ‘geschikt’ bent om te rijden. Het komt met regelmaat voor dat ze meer informatie nodig hebben. Bijvoorbeeld als iemand medicijnen slikt of een bepaalde diagnose heeft. In die situatie wordt je doorgestuurd naar een specialist die na een keuring advies uitbrengt aan het CBR. Voor de keuring lag het basistarief in 2020 op circa €107. Dit tarief geldt voor de eerste vijftien minuten. Vaak heeft een specialist langer nodig en komt er een toeslag bovenop. 

Hoeveel per maand moet ik sparen voor het rijbewijs van mijn kind?
Wil je jouw zoon of dochter een rijbewijs geven voor hun 17e verjaardag? Begin dan op tijd met sparen, zodat je maandelijks minder opzij hoeft te zetten. Begin je al bij de geboorte met sparen met als doel €2.300 dan hoef je maandelijks maar €11,30 opzij te zetten. Begin je als je kind 7 jaar is dan is dat €19,20 en bij 14 jaar is al €63,90 per maand nodig. 

Houd er wel rekening mee dat de kosten van het halen van een rijbewijs jaarlijks omhoog gaan door inflatie. Begin je nu al met sparen voor je pasgeboren zoon of dochter? Dan is die €2.300 niet toereikend meer om alle kosten rondom een rijbewijs te kunnen dekken in 2038. Je kunt dit risico afdekken door circa 3 procent per jaar extra te sparen.

Des te eerder je begint met sparen voor het rijbewijs van je kind, des te lager de bedragen die je maandelijks of jaarlijks opzij hoeft te zetten. Zeker is dat je zoon of dochter er later blij mee zal zijn.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie