Hoe werkt het kopen van een woning via Duokoop?

Met de huidige huizenprijzen komt het steeds vaker voor dat veel huizen boven je budget liggen. Met de regeling van Duokoop is zo’n huis wellicht wel haalbaar. Bij Schulz Financiële Diensten kunnen we Duokoop voor je regelen. Hoe het werkt leggen we uit in dit artikel.

Wat is Duokoop?
Jij koopt het huis en het DNGB Fonds (die Duokoop regelt) de grond. De grond ‘huur’ je vervolgens van het fonds tegen een maandelijkse vergoeding, dit heet erfpachtcanon. Vooraf wordt het erfpachtcanonpercentage vastgesteld. Dit percentage keer de grondwaarde is de vastgestelde huur die je op jaarbasis betaalt. Duokoop is alleen mogelijk in combinatie met een NHG-hypotheek voor alle type woningen tot maximaal €620.000.

Grond niet huren maar kopen
Om toch volledig eigenaar te worden kun je er na een tijd voor kiezen om de grond te kopen. Het is niet verplicht om na een bepaald aantal jaar de grond te kopen. Houd goed in gedachte dat de koopprijs van de grond is nooit lager zal liggen dan de waarde bij aankoop van het huis. Heb je je huis verbouwd dan heeft dit waarschijnlijk voor een waardestijging gezorgd, Duokoop houdt hier bij de grondwaardering rekening mee.

De waarde van de grond wordt op één van de volgende manieren vastgesteld.

  • Via de vastgestelde grondquote. Bij de aankoop van de woning is gekeken naar de verhouding tussen de totale waarde van de woning en de grondprijs (de grondquote). Wanneer je het huis opnieuw laat taxeren kun je met de grondquote bepalen wat de prijs van de grond is.
  • Door een grondwaardering op te vragen bij Duokoop


Je kunt jouw huis met de Duokoop regeling erop altijd weer verkopen. De nieuwe bewoners kunnen kiezen of zij de grond willen huren of kopen.

Voordelen Duokoop

  • Je kunt een duurdere woning kopen door de combinatie van de koop van het huis en de pacht van de grond.
  • Lagere maandlasten omdat je geen aflossing hebt van de grond. De pacht die je betaalt is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
  • Met een NHG-hypotheek krijg je korting op de hypotheekrente. Ook beperk je de financiële risico’s van een eigen koopwoning.


Nadelen Duokoop

  • Uiteindelijk is Duokoop duurder dan een hypotheek. Dit komt doordat je eventuele stijging van de grondwaarde misloopt en het erfpachtcanonpercentage hoger is dan de hypotheekrente.
  • Als de huizenprijzen dalen en je wilt de grond toch kopen, dan betaal je minimaal de aanvangwaarde. Je profiteert dus niet van prijsdalingen.
  • Bij het afsluiten van Duokoop betaal je 1,21% afsluitkosten over de grondwaarde.


Weeg goed af of het afsluiten van Duokoop iets voor jou is. We helpen je graag bij het maken van de afweging zodat je een weloverwogen besluit maakt. Zo komt jouw droomhuis mogelijk een stap dichterbij. Neem contact met ons op via onderstaand formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie