Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten

Wat doe je als er geen geschikte woning te koop staat in de juiste buurt? Juist, dan maar jouw huidige woning verbouwen. Met een dakkapel of uitbouw realiseer je de extra ruimte waar je naar op zoek was. Een nieuwe keuken en badkamer zorgen verder voor hernieuwd woonplezier. Hoe financier je zo’n verbouwing met een hypotheek?

Al tijden is verbouwen een goed alternatief voor verhuizen. De krapte op de woningmarkt belemmert de doorstroming. Los van deze schaarste heeft Covid het enthousiasme voor verbouwen aangewakkerd. In het tweede kwartaal van dit naar nam het aantal afgesloten hypotheken voor verbouwingen toe met +33,7%, zo blijkt uit de meest recente cijfers van Hypotheek Data Netwerken.

Verbouwing financieren met een hypotheek?
Je kunt een verbouwing financieren met een hypotheek. Dit bijvoorbeeld door gebruik te maken van een verhoogde inschrijving of een verbouwingshypotheek af te sluiten. Zeker bij grotere verbouwingen is een hypotheek vaak de beste financieringsoptie. Gaat het om alleen de badkamer of zonnepanelen? In die situatie kan je ook denken aan een consumptief krediet. De rente hierover is vaak hoger, maar de kosten voor het afsluiten liggen laten. Zo hoef je bij een consumptief krediet niet langs de notaris.

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let hierop
Heb je ook plannen voor een nieuwe keuken, dakkapel of andere verbouwing? Geldverstrekkers controleren na je hypotheekaanvraag in hoeverre de maandlasten aansluiten bij jouw financiële situatie. Bij het afsluiten van de hypotheek moet je onder andere rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Wanneer de totale hypotheek (inclusief de verbouwing) hoger is dan de woningwaarde voor de verbouwing, wordt het verschil in een depot gestort. Dit is een aparte rekening waaruit de verbouwingskosten betaald kunnen worden. Over dit bedrag ontvang je wel rente. Voor een beroep op het geld dien je facturen of bonnetjes aan te leveren.
  • Een depot heeft meestal een korte looptijd. Het verschilt per geldverstrekker hoe lang je gebruik kunt maken van het depot. Vaak geldt een maximum van 24 maanden. Verlening is doorgaans wel mogelijk, maar dan zonder rentevergoeding.
  • Sommige geldverstrekkers stellen de voorwaarde dat een aannemer of ander gespecialiseerd bedrijf wordt ingeschakeld. Dit is vaak het geval bij complexere verbouwingen als een aanbouw, opbouw of uitbouw van de woning.
  • Ga je jouw woning verduurzamen? In dat geval gelden ruimere financieringsnormen. Je kunt dus in principe meer lenen voor het aanbrengen van isolatie dan voor een nieuwe keuken. Let wel goed op de regels die hierbij gelden.

Zeker als je al langer woningeigenaar bent, kan de overwaarde in jouw woning mogelijkheden bieden. Wil je meer weten wat jouw financieringsruimte voor een verbouwing is? Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier. Na ons advies weet je of die uitbouw of andere verbouwing financieel haalbaar is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie