Overheid wil af van tweelingpolis, zorgverzekeraars niet

Ondanks de oproep van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, geven zorgverzekeraars aan niet van plan te zijn te stoppen met tweelingpolissen. Volgens Kuipers maken deze polissen het kiezen van een zorgverzekering lastiger. Verzekeraars geven zich niet zomaar gewonnen. Ze eisen een betere compensatie voor verzekerden die bovengemiddeld veel zorg nodig hebben. 

Een tweelingpolis is bijna dezelfde basiszorgverzekering bij één zorgverzekeraar, maar dan onder een andere naam. De kloon van de oorspronkelijke verzekering is vaak goedkoper, tot soms wel €20 per maand. Het prijsvoordeel leidt vaak wel tot een versoberde dekking van de zorgverzekering. Je loopt dan het risico op hogere kosten voor zorg bij zorgverleners waar de verzekeraar geen contract mee heeft.

Zorgverzekering: het probleem van tweelingpolissen
Op zichzelf hoeft een goedkopere en minder uitgebreide zorgverzekering geen probleem te zijn. De kleine verschillen maken het echter extra lastig om polissen goed met elkaar te vergelijken. Zo is het niet altijd duidelijk waarom de ene verzekering goedkoper is dan de andere. In sommige gevallen kiezen mensen soms een goedkopere verzekering, terwijl ze eigenlijk beter af zouden zijn met de duurdere variant, omdat die meer zorg dekt.

Tweelingpolissen kunnen daarnaast de ‘risicosolidariteit’ aantasten, zo is de kritiek. In principe is de inhoud en toegang tot de zorgverzekering voor iedereen gelijk. De Nederlandse Zorgautoriteit verwijt verzekeraars met deze tweelingpolissen vooral gezonde verzekerden aan te trekken. Deze groep maakt gemiddeld genomen minder gebruik van zorg, wat positief is voor de kas van de zorgverzekeraar. Wel staat hierdoor de solidariteit onder druk.

Vergoeding voor verzekerden die veel zorg nodig hebben
Grofweg kun je stellen dat verzekerden meer ‘schade’ kosten met zich meebrengen naarmate ze meer zorg nodig hebben. Zo zorgt een kwart van de bevolking, die met de slechtste gezondheid, voor een verlies van ruim €500 euro per verzekerde per jaar. Hierbij kun je onder andere denken aan bijvoorbeeld oudere mensen of chronisch zieken. Als een zorgverzekeraar verzekerden heeft die bovengemiddeld veel kosten maken, krijgen ze hiervoor een extra vergoeding vanuit de overheid.

Verschillende zorgverzekeraar stellen dat de compensatie onvoldoende voor het risico dat ertegenover staat. Hierdoor zijn ze naar eigen zeggen genoodzaakt om vooral een gezondere groep verzekerden binnen te halen, bijvoorbeeld met de tweelingpolissen.

Minister Kuipers gaat nader onderzoek doen naar de tweelingpolissen. Vervolgens wordt er bekeken of er vervolgstappen nodig zijn. Het is nog maar de vraag wat er in de praktijk van meer transparantie terecht komt. Zorgverzekeraars zijn handig genoeg om weer iets nieuws te verzinnen als er een eind komt aan de tweelingpolissen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie