Verhoogde inschrijving hypotheek: wat heb je eraan?

Voor je naar de notaris gaat voor de overdracht van je nieuwe woning, kun je bij het afsluiten van je hypotheek kiezen voor een verhoogde inschrijving. Hiermee bouw je de nodige financiële ruimte in voor bijvoorbeeld een verbouwing. Wel moet het benutten van de verhoogde inschrijving passen bij je situatie.  

Bij de aankoop van een woning onderteken je bij de notaris, naast de leveringsakte, ook de hypotheekakte. In de hypotheekakte geef je aan welk geldbedrag je leent om de woning te betalen. Dit heet het inschrijvingsbedrag. Je kunt ook kiezen voor een verhoogde inschrijving. Je schrijft bij de notaris een hoger bedrag in dan je benodigde hypotheeksom.

Waarom een verhoogde inschrijving
Heb jij de wens om de nieuw aangekochte woning op een zeker moment te verbouwen of verduurzamen? In dat geval kan een verhoogde inschrijving handig zijn. Je creëert namelijk ruimte om extra geld te lenen via je hypotheek, zonder dat de notaris nodig is. Je bespaart hiermee tijd én geld. Een hypotheekakte aanpassen kost al snel € 500. Een verhoogde inschrijving heeft verder geen invloed op je lopende hypotheek. Je gaat pas rente betalen over het verhoogde hypotheekbedrag wanneer je het geld daadwerkelijk opneemt.

Een verhoogde inschrijving is niet bij elke geldverstrekker mogelijk en sommige aanbieders hanteren een plafond, nog los van de wettelijke financieringsnormen. Houd er daarnaast rekening mee dat sommige notarissen extra kosten rekenen als ze de hypotheek hoger inschrijven in de registers.

Verhoogde inschrijving kun je niet zomaar verzilveren
Een verhoogde inschrijving in het hypotheekregister betekent echter niet dat je het hogere bedrag ook automatisch kunt lenen bij de geldverstrekker. Het verzilveren van het verhoogd ingeschreven bedrag wordt namelijk beoordeeld als een gewone hypotheekaanvraag. Zo wordt er gekeken of je voldoende inkomen hebt om extra te kunnen lenen. Daarnaast mag je in totaal maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Deze waarde kan met een taxatie worden bepaald.

Aandachtspunten verhoogde inschrijving
Wil je later een tweede hypotheek of andere lening afsluiten bij een andere geldverstrekker? Er wordt vervolgens gekeken naar het gehele hypotheekbedrag dat is ingeschreven. Over dat hypotheekbedrag is namelijk zekerheid gegeven aan de eerste geldverstrekker. Het maakt daarbij niet uit dat de werkelijk openstaande lening lager is. Met een verhoogde inschrijving kun je mogelijk dus minder lenen bij een andere geldverstrekker. Je kunt uiteraard de verhoogde inschrijving wel verlagen, maar daar moet je wel voor naar de notaris.

Met een verhoogde inschrijving van je hypotheek wordt het eenvoudiger om later geld vrij te maken voor het verbouwen of verduurzamen van je woning. Niet in alle situaties is een verhoogde inschrijving mogelijk. Onze deskundige adviseurs kunnen goed beoordelen wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Via onderstaand formulier neem je vrijblijvend contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie