Spaargeld vastzetten levert meer op

Bij ING en ABN AMRO ontvang je op dit moment 1,5 procent op een reguliere spaarrekening. Rabobank hanteert 1,7 procent bij een saldo tot € 20.000. Meer rente ontvang je als je jouw spaargeld vastzet in een deposito. Door de sterk gestegen rente is het verschil groter geworden in de afgelopen maanden. Maar is het ook aan te raden?

Eerst gaan we even terug naar de basis: wat is een deposito? Bij een spaardeposito staat je spaargeld vast, bijvoorbeeld voor 1, 2 of 3 jaar. Tijdens de looptijd van het deposito is opnemen in principe niet mogelijk, zonder dat je een boeterente in rekening gebracht krijgt. Als tegenprestatie voor het vastzetten van je spaargeld ontvang je een rente die hoger ligt dan wanneer het geld op een vrij opneembare spaarrekening zet.

Hoogste spaarrente bij spaargeld vastzetten
Een jaar geleden bracht het vastzetten van spaargeld weinig extra’s op. De rente verschuiving in de afgelopen tijd zorgt voor een groter verschil. Bij een termijn van één jaar is een rente van 3.75 procent mogelijk. In het onderstaande overzicht nemen we alleen aanbieders mee die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen.

Hoogste spaarrente - deposito 1 jaar
Credit Europe Bank: 3.75%
Yapi Kredi Bank: 3.60%
Anadolubank: 3.50%
GarantiBank: 3.45%
DHB Bank: 3.00%
NIBC: 3.00%
Argenta: 3.00%

Hoogste spaarrente - deposito 2 jaar
Credit Europe Bank: 3.85%
Yapi Kredi Bank: 3.70%
Anadolubank: 3.50%
GarantiBank: 3.25%
Argenta: 3.10%
DHB Bank: 3.05%
NIBC: 3.00%

Voor- en nadelen spaardeposito’s

Voordelen

  • Je krijgt een gegarandeerde rente tijdens de hele looptijd, wat zekerheid biedt.
  • Geschikt voor het halen van specifieke spaardoelen. Denk hierbij aan een vakantie of verbouwing.
  • Je loopt een relatief klein risico op verlies van je inleg, omdat spaargeld bij de in dit artikel genoemde aanbieders beschermd is door het Nederlandse depositogarantiestelsel, tot een maximum van € 100.000 per spaarder per bank.
  • Je snel laten verleiden tot grotere aankopen is lastig omdat het geld niet vrij opneembaar is.

Nadelen

  • Je kunt het geld niet opnemen voordat de looptijd is verstreken, zonder dat je daar een vergoeding voor betaalt.
  • Bij het aangaan van een deposito moet je al weten hoelang je jouw spaargeld kan missen. Dit is soms vooraf lastig in te schatten.
  • Stel dat de rentetarieven stijgen na het openen van het deposito. Jij profiteert hier niet van omdat de rente van jouw deposito vaststaat.

Deposito aan te raden?
Of een deposito aan te raden valt, hangt af van jouw situatie en wensen. Heb je nog voldoende geld achter de hand als bijvoorbeeld de wasmachine of je auto kapot gaat? In dat geval kan het een aantrekkelijke optie zijn, zeker nu de rente eerder lijkt te stabiliseren dan verder stijgen. Vergelijk een deposito niet alleen met een reguliere spaarrekening. Ook investeringen als beleggen in vastgoed of aandelen kunnen een alternatief zijn.  

Bedenk goed voor welk doel je geld opzij wilt zetten en hoe je deze spaardoelen wilt behalen. Een spaardeposito is daarbij één van de mogelijkheden. Houd rekening met zowel de voor- als nadelen voordat je een deposito afsluit.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie