Nieuwe regels voor bijzondere bromfietsen op komst
Geplaatst op 13 februari 2024
Naast gewone bromfietsen heb je ook ‘bijzondere bromfietsen’. Denk aan de Segway en de Virto. Deze voertuigen zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen op de Nederlandse wegen. Vanaf 1 juli 2024 geldt een kentekenplicht. Alleen met een geldige kentekenplaat mag je er dan nog de weg mee op. Lees verder en ontdek of dit voor jou ook gevolgen heeft.
Verschillende kenmerken bepalen of het gaat om een bijzondere bromfiets. De voertuigen, vaak aangedreven door een elektromotor, mogen niet harder dan 25 kilometer per uur rijden en een maximaal vermogen van 4 kilowatt hebben. Van belang is verder dat ze niet als gehandicaptenvoertuig, elektrische fiets met trapondersteuning of gewone bromfiets worden aangemerkt.
Goedkeuring door RDW noodzakelijk
Sinds 1 januari mogen bijzondere bromfietsen alleen de Nederlandse markt op na goedkeuring door de RDW. Een maatregel die is ingesteld door het toenemende aantal verschillende type bromfietsen op de weg. Heeft een bromfiets geen goedkeuring van het RDW en ga je er toch meer de weg op? Dit kan onder andere gevolgen hebben voor de dekking van je verzekering.
Vanaf juli kenteken verplicht
Vanaf 1 juli 2024 moeten bijzondere bromfietsen van een kenteken zijn voorzien. Tot die tijd volstaat een verzekeringssticker. Daarnaast zijn ze verzekeringsplichtig, wat betekent dat ze moeten voldoen aan de regels voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).
Lijst bijzondere bromfietsen
Op dit moment hebben 17 voertuigen het stempel bijzondere bromfiets gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Het gaat om de volgende typen die zijn toegestaan op de openbare weg:
- BSO-Bus
- Kickbike Luxury
- Kickbike Cruise
- Kickbike Fat Max
- LEF (voorheen E-One)
- Ninebot type E
- Ninebot type Urban
- Paukool
- Qugo Runner
- Robin-M1
- Segway
- Swing
- Trikke
- Virto
- VirtoS
- Yedoo Mezec
- Zappy3
Houd rekening met deze verkeersregels
Veiligheid staat voorop, ook voor de bestuurders van bijzondere bromfietsen. Daarom zijn er specifieke verkeersregels van toepassing. Zo moeten bestuurders minstens 16 jaar oud zijn en is het verzekeren van wettelijke aansprakelijkheid (WA) verplicht. Bijzondere bromfietsen horen op het fiets- of bromfietspad. Is die er niet, dan is rijden op de weg toegestaan. Het is belangrijk om zoveel mogelijk rechts te houden en rijden op de stoep is verboden. Een rijbewijs en helm zijn niet vereist, al is het dragen van een helm wel de veiligste keuze.
Zoals bij ieder voertuig valt schade of een ongeval niet uit te sluiten. Goed voorbereid de weg op is in dat kader van belang. Zorg dat je jouw bijzondere bromfiets aan de voorwaarden voldoet, zowel nu als na juli. Dat rijdt een stuk prettiger!