5 veelgemaakte fouten bij de belastingaangifte

Bij de aangifte inkomstenbelasting zijn veel gegevens al vooraf ingevuld door de Belastingdienst. Wel zo makkelijk. Toch voorkomt dit niet dat je fouten kunt maken bij je aangifte. Gelukkig kunnen we leren van bekende valkuilen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en deze fouten zelf niet maakt.

1. Onvolledig gebruik van aftrekposten
Een van de meest voorkomende fouten bij het invullen van de belastingaangifte is het niet volledig benutten van aftrekposten. Hierdoor betaal je mogelijk meer belasting dan noodzakelijk. Ben je benieuwd welke aftrekposten in jouw situatie relevant zijn? Lees het eerdere artikel dat we hierover publiceerden.

2. Vergeten van inkomsten
Een andere veelgemaakte fout is het vergeten van inkomsten, zoals freelance-inkomsten, inkomsten uit verhuur van onroerend goed, of inkomsten uit bijbanen. De Belastingdienst ontvangt informatie van verschillende bronnen, zoals werkgevers en financiële instellingen. Veel inkomstenbronnen zijn hierdoor al voor je ingevuld. Toch is het goed om zelf te checken in hoeverre de inschatting van de Belastingdienst compleet is.

3. Onjuist invullen van gegevens
Een typefout is snel gemaakt. Dit kan resulteren in het verkeerd invoeren van persoonlijke gegevens of het foutief berekenen van aftrekposten en inkomsten. Om dit te voorkomen, doe je er goed aan om alle gegevens in je belastingaangifte zorgvuldig te controleren voordat je deze indient. Neem de tijd om alles nauwkeurig in te vullen en gebruik eventueel beschikbare hulpmiddelen, zoals rekentools.

4. Aanhouden van verkeerde peildatum WOZ-waarde
Het opgeven van de WOZ-waarde van je woning kan verwarrend zijn. Het gaat namelijk om de WOZ-waarde van de beschikking die je in het voorgaande jaar hebt ontvangen van de gemeente. Neem bijvoorbeeld de aangifte over 2023 die je straks op gaat geven. Daarbij moet je de WOZ-beschikking met peildatum 1 januari 2022 aanhouden, in plaats van de meest actuele versie.

5. Te laat indienen van de aangifte
Je hebt tot uiterlijk 15 juli 2024 voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting. Wacht je tot het allerlaatste moment met de aangifte? In dat geval is het te hopen dat je alle informatie direct beschikbaar hebt. Wanneer je nog informatie moet opzoeken of opvragen, kan het de nodige vertraging en stress opleveren. Het overschrijden van de deadline voor de aangifte kan na een reminder leiden tot een boete.

Start op tijd met het doen van je aangifte. Je hebt dan de tijd om alle nodige informatie op te zoeken en de aangifte goed te checken voordat je op de verzendknop klikt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie