De risico’s van sparen bij een buitenlandse bank

Sparen bij een buitenlandse bank kan een aantrekkelijke optie lijken, vooral als deze hogere rentetarieven biedt dan Nederlandse banken. Het openen van een spaarrekening over de grens is tegenwoordig ook eenvoudiger dan vroeger. Houd wel rekening met de risico’s, voordat je besluit je zuurverdiende geld in het buitenland te stallen.

Wisselkoersrisico
Gaat het om een spaarrekening in een andere valuta dan de Euro? In dat geval loop je een wisselkoersrisico. Dit betekent dat de waarde van je spaargeld kan afnemen als de valuta van het land waar je spaart, in waarde daalt ten opzichte van de euro. In die situatie is het nog maar de vraag of de spaarrente deze daling compenseert. Het kan natuurlijk ook dat de waarde van de andere valuta juist stijgt, maar daar heb je zelf geen enkele invloed op.

Valt de bank onder het depositogarantiestelsel?
In de Europese Unie zijn spaarders tot een bepaald bedrag beschermd door het depositogarantiestelsel, wat inhoudt dat je tot €100.000 per bank en per rekeninghouder gedekt bent als de bank failliet gaat. Deze bescherming geldt echter niet standaard bij banken buiten de EU. Daarnaast kunnen de voorwaarden flink verschillen. Zoek goed uit hoe jouw spaargeld beschermd is voordat je jouw spaargeld overmaakt.

Toegankelijkheid en kosten
Een spaarrekening bij een buitenlandse bank kan minder toegankelijk zijn dan je gewend bent. Dit kan invloed hebben op hoe snel je aan je geld kunt komen als je het plotseling nodig hebt. Daarnaast kunnen er hogere kosten gelden voor de buitenlandse spaarrekening. Denk aan transactiekosten, valuta omwisselkosten of hogere beheerkosten. Deze kosten kunnen een grote invloed hebben op het spaarrendement.

Juridische en fiscale aandachtspunten
Buitenlandse bankrekeningen kunnen leiden tot ingewikkelde juridische en fiscale situaties. Afhankelijk van de wetgeving van het land waar de bank gevestigd is, kun je te maken krijgen met andere belastingregels. Dit kan leiden tot extra papierwerk en mogelijke fiscale verplichtingen.

Politieke en economische stabiliteit
De politieke en economische stabiliteit van een land kan van invloed zijn op de veiligheid van je spaargeld. Het is alweer even geleden, maar spaarders bij de voormalige IJslandse bank Icesave weten dit nog goed. Ook dichterbij in Griekenland was bij de laatste crisis het spaargeld niet direct veilig. Maak voor jezelf de afweging welk risico je wilt nemen in verhouding tot de hoogte van de spaarrente.

Doe grondig onderzoek
Als je toch graag bij een buitenlandse bank wilt sparen, doe dan grondig onderzoek. Bekijk de gezondheid en stabiliteit van de bank, de politieke en economische situatie van het land waar deze is gevestigd. Hoe zit het verder met de bescherming vanuit het Depositogarantiestelsel? Overweeg ook alternatieven binnen Nederland of binnen de EU, waar je spaargeld beter beschermd is en waar je minder risico loopt op onvoorziene kosten of juridische problemen.

Het komt neer op een afweging tussen het mogelijke rendement en de risico's die je bereid bent te nemen. Voor veel Nederlandse spaarders zal de veiligheid en toegankelijkheid van een Nederlandse spaarrekening de voorkeur hebben. We zijn niet voor niets een risicomijdend volkje.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie