Huidproblemen verpesten vakantie. Verzekeraar hoeft schade niet te vergoeden

Goed op de hoogte zijn van verzekeringsvoorwaarden is van belang, zo bewijst ook een recente uitspraak van het Kifid. De zaak draaide om een vrouw die tijdens haar vakantie in Turkije een ernstige huidinfectie opliep. Vervolgens eiste ze een vergoeding van haar verzekeraar voor de periode waarin ze niet van haar vakantie had kunnen genieten, plus mentale schade en extra kosten voor levensonderhoud. Helaas werd geen van deze eisen ingewilligd. 

Op vakantie in Turkije met haar gezin, kreeg de vrouw te kampen met een allergische reactie aan haar voeten en benen, die zich ontwikkelde tot een huidinfectie. Ze bezocht een lokaal ziekenhuis en kreeg medicatie voorgeschreven. Helaas verbeterde haar situatie niet.

Zorg- en reisverzekering geven niet thuis
Toen het de verkeerde kant op ging, zocht ze hulp bij haar zorgverzekeraar en de alarmcentrale van haar reisverzekering. Haar zorgverzekering bood echter alleen dekking voor medische kosten in een staatsziekenhuis. Deze was echter niet in de buurt van de vakantieplek en zorg in een prive-kliniek kon de vrouw niet betalen.

De reisverzekering was ook geen oplossing, aangezien spoed repatriëring naar Nederland niet onder de voorwaarden viel. De ongefortuneerde vakantieganger besloot toen de vakantie toch uit te zitten met haar gezin, ondanks de huidproblemen.

Klacht bij het Kifid
Terug in Nederland, diende de vrouw een klacht in bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), waarbij ze vergoeding eiste voor de dagen die ze niet had kunnen genieten van haar vakantie. Plus een compensatie voor mentale schade en de gemaakte extra kosten voor levensonderhoud. Ze stelde dat de verzekeraar tekort was geschoten door geen vervoer te regelen naar een staatsziekenhuis en dat ze niet de juiste medicatie kon krijgen in Turkije, waardoor haar situatie verergerde.

Verzekeraar in het gelijk gesteld
Kifid heeft alle documenten en bewijsmaterialen die door beide partijen zijn ingediend beoordeeld, inclusief de gesprekken tussen de alarmcentrale en de vrouw in kwestie. De commissie concludeerde dat de alarmcentrale binnen haar mogelijkheden naar behoren had gehandeld. Het oordeel was daarnaast dat de vrouw voldoende opties had om een arts te bezoeken.

Aan de hand van alle informatie en de verekeringsvoorwaarden oordeelde het Kifid dat de verzekeraar het recht had om de claim van de vrouw af te wijzigen. Het ontbreken van medisch onderbouwd bewijs vanuit Turkije gaf de doorslag. Volgens de verzekeringsvoorwaarden was dit een voorwaarde voor een schadevergoeding. Daarnaast was het gezin pas op de geplande einddatum van de vakantie teruggekeerd naar Nederland.

Streep door vergoeding voor mentale schade
Verder werd de claim voor mentale schade en extra kosten voor levensonderhoud ook afgewezen. De commissie stelde dat deze kosten voor levensonderhoud hoe dan ook gemaakt zouden worden en dat de vrouw niet aannemelijk kon maken dat deze in Turkije hoger waren dan in Nederland. Wat betreft de immateriële schade was er volgens het Nederlandse recht geen sprake van een vereiste compensatie.

Ga je zelf op vakantie naar het buitenland? Neem de voorwaarden van je verzekeringen goed door en check in ieder geval welke zorg wel en niet vergoed wordt. Check ook wat de vereisten zijn als je de reis vanwege medische redenen af moet breken. Zo ben je in ieder geval voorbereid als je vakantie in het water valt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie