Zo vergroot je jouw kansen op een studentenkamer

Steeds meer jongvolwassenen wonen nog thuis, zo bleek uit recente cijfers van het CBS. Niet omdat ze dat zelf graag willen, maar omdat eigen woonruimte vinden lastig is. Betaalbare kamers zijn schaars, zeker in drukke studentensteden. Hoe vergroot je jouw kans op een kamer die je studentenleven compleet maakt? Met onze tips ga je in ieder geval goed voorbereid op zoek.

1. Begin op tijd met zoeken
Het lijkt een open deur, maar bijtijds starten met de zoektocht naar een kamer blijft belangrijk. Wacht niet tot het studiejaar al voor de deur staat en begin minimaal een paar maanden van tevoren, vooral als je in een stad woont waar de vraag hoog is.

2. Netwerken en sociale media
Laat je vrienden, familie en kennissen weten dat je op zoek bent naar een kamer. Hiermee krijg je vaak meer voor elkaar dan wanneer jij de enige bent die naar woonruimte zoek. Daarnaast kun je via sociale media zoals Facebook-groepen en platforms als Kamernet je kansen vergroten.

3. Flexibiliteit is belangrijk
Wees flexibel met je wensen en eisen. Misschien kun je een tijdje een gemeubileerde kamer delen of een kamer buiten het stadscentrum overwegen. Flexibiliteit vergroot je kansen om zo sneller een kamer te vinden.

4. Budgettering
Stel een realistisch budget op en houd je eraan. Bedenk niet alleen wat je aan huur kunt betalen, maar neem ook zaken als boodschappen en energie mee. Zorg ervoor dat je voldoende geld overhoudt voor je dagelijkse uitgaven en eventuele onverwachte kosten.

5. Alternatieve mogelijkheden
Denk buiten de standaard kamers in studentenhuizen. Overweeg co-housing, waarbij je een huis of klein appartement deelt met andere studenten, of zoek naar studio's die mogelijk binnen je budget passen.

6. Weet wat je rechten zijn
Zorg dat je weet wat je rechten als huurder zijn en let erop dat je een eerlijke huurovereenkomst krijgt. Controleer de huurprijs, de staat van de kamer en eventuele extra kosten. Stem niet in door onredelijke eisen van verhuurders, maar ga het overleg aan.

7. Check mogelijke toeslagen
Vergeet niet om te kijken of je in aanmerking komt voor huurtoeslag of andere subsidies die je woonkosten onder de streep kunnen verlagen. Kunnen je ouders je financieel ondersteunen? Dat biedt extra mogelijkheden bij de zoektocht.

8. Houd rekening met concurrentie
Realiseer je dat je niet de enige student bent die op zoek is naar een kamer. Wees bereid om snel te handelen als je een geschikte kamer vindt. Zorg ervoor dat je alle nodige documenten en informatie bij de hand hebt wanneer je wordt uitgenodigd.

9. Veiligheid en wooncomfort
Een lage huurprijs is prettig. Toch is dit niet het enige dat telt. Zorg ervoor dat de kamer en het gebouw aan jouw normen voldoen op het gebied van veiligheid, hygiëne en voorzieningen.

10. Houd vol
Het kan ontmoedigend zijn om keer op keer afgewezen te worden of kamers te bekijken die niet aan je verwachtingen voldoen. Blijf volhouden en geef de moed niet op. De aanhouder wint immers.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie