Bijna kwart huiseigenaren ervaart financiële zorgen

De woonlastenmonitor van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft een vertekend beeld van de financiële gemoedstoestand onder huiseigenaren. Ondanks het beperkte aantal betalingsachterstanden in Nederland, maken relatief veel mensen zich zorgen over hun financiën. Zorg dat je op tijd actie onderneemt als jij er ook niet van slaapt.

Eerst even verder over het goede nieuws. De betalingsachterstanden op hypotheken in Nederland zijn historisch laag. Gemiddeld kampt slechts drie procent van de huishoudens met betalingsproblemen. Hiermee scoort Nederland beter dan het gemiddelde in de Europese Unie. De gemiddelde achterstand per huishouden met NHG is fors gedaald van €27 in 2015 naar slechts €2. Toch lijkt dit niet het hele verhaal te vertellen.

Financiële zorgen
Bijna een kwart van de Nederlandse woningeigenaren ervaart financiële stress. Dit uit zich in slaapproblemen, stress en gevoelens van moedeloosheid. Ondanks deze persoonlijke zorgen zoekt een groot deel van de mensen geen professionele hulp. Wel is het uitgavenpatroon al aangepast. Vooral op het gebied van energie, boodschappen, horeca, vakantie en andere leuke dingen worden de uitgaven teruggeschroefd.

Met en zonder Nationale Hypotheek Garantie
Tussen woningeigenaren met en zonder NHG is een flink verschil merkbaar. Zo maakt 27,9% van de huishoudens met een NHG zich zorgen over hun financiële situatie, tegenover slechts 15,3% van de huishoudens zonder deze garantie. Mogelijke oorzaak voor het verschil is de vangnetfunctie van NHG, waarbij huiseigenaren financiële ondersteuning kunnen krijgen voor het betalen van hypotheeklasten. Denk hierbij aan betalingsproblemen bij ziekte, een scheiding of het overlijden van een partner.

Regionale verschillen
Het ervaren van financiële stress is niet in iedere provincie gelijk. Zo ervaren woningeigenaren in Noord-Holland ( 21%) meer stress dan in Overijssel (13%). Ook Zeeland en Groningen scoren relatief goed.

Financiële buffer
Bijna 60% van de woningeigenaren in Nederland zegt dat ze een financiële tegenvaller ter hoogte van een maandinkomen zonder moeite kunnen opvangen. Voor één op de vijf huishoudens (18%) is zo'n tegenslag wel problematisch. Deze groep zou bij een tegenslag extra maatregelen moeten treffen. Denk hierbij aan het verkopen van spullen, overwerken of geld lenen. Nog eens 23% van de woningeigenaren geeft aan dat ze het net zouden redden om zo'n financiële tegenvaller op te vangen.

Het Nibud geeft als advies om maandelijks minimaal tien procent van je inkomen te sparen. Zo bouw je stapsgewijs een buffer op en wordt de kans groter dat je mogelijke financiële problemen voor bent in de toekomst.

Maak jij je ook ongerust over het betalen van je hypotheeklasten? Een eerste stap is het bekijken op welke andere uitgaven je kunt besparen. Ook is het goed om in dat geval jouw hypotheeksituatie onder de loep te nemen. Hierbij voorzien we graag van deskundig advies. Zoek in ieder geval hulp voordat de lasten je echt boven het hoofd stijgen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie