Wat maakt een startershypotheek uniek?

Als je voor het eerst een huis wilt kopen, kom je al snel in aanraking met de term ‘startershypotheek’. Maar wat is het verschil tussen een hypotheek voor starters en de variant voor doorstromers? En waar moet je als starter specifiek op letten?

Een startershypotheek is specifiek gericht op mensen die voor het eerst een huis kopen. Banken en hypotheekverstrekkers bieden deze hypotheken vaak aan met voorwaarden die aantrekkelijk zijn voor starters. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speciale regelingen zoals een starterslening of extra adviesdiensten om je op weg te helpen.

Waarom is je situatie als starter anders?
Als starter heb je vaak nog geen eigen vermogen opgebouwd in een woning, wat betekent dat je meestal het volledige aankoopbedrag moet lenen. Dit maakt de lening risicovoller voor de bank. Mogelijk worden hierdoor afwijkende voorwaarden of een hogere rente aangehouden. Daarnaast heb je misschien nog geen vast contract en heb je nog niet kunnen bewijzen dat je jouw schulden op tijd aflost. Ook dit kan van invloed zijn op de eisen die een geldverstrekker stelt.

Verschil met hypotheek voor doorstromers
Bij doorstromers, mensen die al een huis hebben en een nieuw huis willen kopen, ligt de situatie vaak anders. Ze hebben vaak al vermogen opgebouwd in hun huidige woning en kunnen dat inzetten voor hun nieuwe huis. Hierdoor hebben ze vaak meer financiële ruimte en minder eigen inleg nodig bij het kopen van een woning.

Aandachtspunten voor starters
Specifiek voor starters zijn er enkele zaken waar je rekening mee kunt houden bij het financieren van een starterswoning:

  • Inkomen en vast contract
    Banken willen graag zien dat je een stabiel inkomen hebt. Een vast contract geeft meer zekerheid dan een tijdelijk contract of freelance inkomsten. Heb je al zicht op een vast contract? Probeer het te regelen voordat je een hypotheek aanvraagt.

  • Starterslening
    Sommige gemeenten bieden een starterslening aan. Dit is een extra lening bovenop je hypotheek, die helpt om het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en je maximale hypotheek te overbruggen. Dit kan net het duwtje in de rug zijn dat je nodig hebt om jouw eerste woning binnen financieel bereik te krijgen.

  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
    Met een NHG heeft de geldverstrekker extra zekerheid dat de lening wordt terugbetaald. Bijvoorbeeld wanneer je onverwachts arbeidsongeschikt raakt of je te maken krijgt met een scheiding. Deze extra zekerheid kan rentekorting op de hypotheekrente opleveren. Een andere reden om voor NHG te kiezen is de bescherming als je, buiten jouw eigen verantwoordelijkheid om, in financiële problemen komt en je het huis moet verkopen met verlies. Hierbij gelden uiteraard wel de nodige voorwaarden.

Zorg dat je als starter goed voorbereid bent
Het kopen van je eerste huis is een grote stap en waarschijnlijk de grootste aankoop die je ooit zult doen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je weet hoeveel je verantwoord kunt lenen. Je hebt ook eigen inbreng nodig. Zo kun je de kosten koper niet meefinancieren in de hypotheek. Hieronder vallen zaken als de kosten voor de notaris en voor het afsluiten van de hypotheek. Breng vooraf dan ook alvast in kaart wat je eigen inbreng kan zijn, of het nu spaargeld is of een lening / schenking van je ouders.

Alhoewel het voor starters een uitdagende markt is, zijn er vaak gelukkig meer mogelijkheden dan gedacht. Val jij onder de categorie starter en ben je benieuwd wat de opties in jouw situatie zijn? Of heb je kinderen en wil je ze financieel ondersteunen bij het financieren van een eerste eigen woning? Laat het weten via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie