Woningprijzen stijgen verder. Utrecht blijft koploper

In juni 2024 stegen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld met 9,7 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Met deze grootste stijging in 2 jaar trekt de woningmarkt de eerder ingezette spurt door. Gemeente Utrecht voert opnieuw de lijst aan met de grootste prijsstijging. 

De prijsindex van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) liet in juni een stijging van 1,3 procent zien ten opzichte van mei. Sinds de piek in juli 2022, toen de prijzen hun hoogste punt bereikten, volgde een periode van dalingen. Sinds juni vorig jaar zit de gemiddelde woningprijs weer in de lift. Afgelopen maand lag de gemiddelde prijs 3,2 procent hoger dan bij de piek twee jaar geleden.

Gemiddelde verkoopprijs woningen
De gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande koopwoning bedroeg in juni 441.112 euro. Belangrijk is dat voor het vaststellen van prijsontwikkelingen de prijsindex wordt gebruikt in plaats van de verkoopprijs. Reden hiervoor is omdat de prijsindex rekening houdt met kwaliteitsverschillen tussen woningen. De transactieprijs doet dit niet.

Zo kunnen in een bepaalde periode bijvoorbeeld bovengemiddeld veel duurdere type woningen worden verkocht, zoals vrijstaande woningen. De gemiddelde transactieprijs neemt hierdoor toe, terwijl dit niet automatisch betekent dat alle woningen duurder worden.

Prijsstijgingen per provincie
In het tweede kwartaal van 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies hoger dan een jaar eerder. Utrecht zag de grootste stijging met 12,1 procent. Op landelijk niveau ging het om een stijging van 8,6 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 steeg de prijsindex met 2,9 procent, een grotere stijging dan de 2,4 procent in het vorige kwartaal.

In het tweede kwartaal van 2024 wisselden 47.942 woningen van eigenaar, een stijging van 7,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Behalve in Flevoland, waar het aantal transacties 2,2 procent lager lag, zagen bijna alle provincies een toename in woningtransacties. Zeeland kende de grootste stijging met 14,1 procent. Wel was de stijging vooral toe te schrijven aan de eerste maanden van het jaar en nam het aantal verkopen in juni af.

Gemeente Utrecht blijft aan kop
De gemeente Utrecht voert opnieuw de lijst aan met de grootste prijsstijging onder de vier grootste Nederlandse steden. Bestaande koopwoningen waren in het tweede kwartaal van 2024 in Utrecht 17,3 procent duurder dan een jaar eerder. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam lagen de stijgingen respectievelijk op 10,4 procent, 5,9 procent en 5,7 procent. Hoewel Rotterdam de kleinste prijsstijging had, nam het aantal verkopen in de havenstad wel het sterkst toe (20 procent). In Utrecht was de stijging van het aantal transacties met 5,5 procent het kleinst.

Alle woningtypes duurder
Alle woningtypes werden in het tweede kwartaal van 2024 duurder, vergeleken met een jaar eerder. De prijzen van rijtjeswoningen stegen het meest met 10,2 procent, terwijl vrijstaande woningen in percentages de kleinste stijging lieten zien met 5,5 procent. Wat betreft het aantal verkopen waren vooral appartementen in trek, met een stijging van 26,4 procent. Rijtjeswoningen daarentegen zagen een daling van 2,8 procent in het aantal transacties, terwijl dit type woning wel duurder werd. De vraag is duidelijk groter dan het aanbod.

De eerdere cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars waren al een voorbode van de nieuwe CBS-cijfers. De woningmarkt zit in een stijgende trend. Daar lijkt ook in de komende maanden geen verandering in te komen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie