Meer woningen verkocht in alle provincies. Prijs stijgt verder

De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In september 2024 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 11,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging in meer dan twee jaar tijd. Van alle provincies blijft Utrecht de onbetwiste koploper.

Vergeleken met augustus dit jaar is er ook sprake van een lichte stijging van 0,9 procent. De gegevens zijn afkomstig van de prijsindex van het CBS en het Kadaster, die de ontwikkelingen van bestaande koopwoningen in kaart brengen.

Prijs voorbij piek uit 2022
De prijsindex voor bestaande koopwoningen liet in september een toename van 0,9 procent zien ten opzichte van de maand augustus. Sinds juli 2022, toen de huizenprijzen een piek bereikten, was er een daling te zien. Vanaf juni 2023 stegen de prijzen echter weer. Afgelopen september lagen de prijzen zelfs 6,6 procent boven het niveau van de eerdere piek in 2022.

Meer woningverkopen in september
Naast de stijgende prijzen nam ook het aantal verkochte woningen toe. Het Kadaster registreerde in september 17.622 woningtransacties, wat een stijging van 9,5 procent is ten opzichte van september 2023. Over de eerste negen maanden van 2024 zijn er in totaal 146.530 woningen verkocht. Dit komt neer op een toename van ruim 11 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning kwam in september uit op € 466.890. Goed om te weten is dat deze gemiddelde prijs anders wordt berekend dan de prijsindex. Bij de laatste wordt rekening gehouden met het type woningen dat verkocht is, terwijl dit bij de gemiddelde transactieprijs niet het geval is. Zo is een vrijstaande woning over het algemeen duurder dan een rijtjeshuis.

Sterkste prijsstijging in Utrecht
In de provincie Utrecht stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met 14,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Al drie kwartalen op rij is deze provincie de grootste stijger. Ook in de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen en Noord-Brabant waren de prijsstijgingen hoger dan het landelijk gemiddelde. Zeeland kende met een stijging van 6,9 procent de kleinste prijsstijging.

Vooral in de stad Utrecht zelf was de stijging opmerkelijk. Hier waren de koopwoningen gemiddeld 18,4 procent duurder dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Dit ligt aanzienlijk hoger dan in de andere grote steden, waar de stijging varieert van 8,9 procent in Rotterdam tot 10,1 procent in Amsterdam.

Aantal verkopen stijgt in alle provincies
Voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2021 is het aantal woningtransacties in alle provincies gestegen. Vooral in Groningen was de stijging van het aantal verkochte woningen groot, met een toename van 20,5 procent. In Drenthe was de stijging met 7,5 procent het kleinst.
Ook in de vier grootste steden van Nederland werden meer woningen verkocht. Rotterdam kende de grootste toename, met 34,8 procent meer transacties. Amsterdam bleef hierbij wat achter, met een stijging van 20,8 procent.

Het is positief dat, ondanks de verdere stijging van de prijzen, het aantal verkopen in de lift zit. Dit neemt niet weg dat een eigen woning in deze markt niet voor iedereen financieel haalbaar is. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn? Stuur ons een bericht, we kijken graag met je mee.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie