Dit dekt je verzekering bij schade door vuurwerk

Ieder jaar is het hetzelfde verhaal: vuurwerk veroorzaakt aanzienlijke schade aan woningen, voertuigen en andere spullen. De kosten lopen in de miljoenen, en niet altijd is dit het gevolg van roekeloos gedrag. Denk bijvoorbeeld aan een vuurwerkpot die onverwachts omvalt, ondanks dat je deze zorgvuldig had neergezet. Met code geel en waarschuwingen voor winststoten is het ook dit jaar voorzichtigheid geboden. Welke schade wordt gedekt door verzekeringen als het toch mis gaat? En hoe kun je de risico’s verkleinen?

In 2024 hebben minstens 20 gemeenten aangegeven een vuurwerkverbod in te stellen, twee meer dan het voorgaande jaar. Hoewel in veel plaatsen particulier vuurwerk nog toegestaan is, kiezen steeds meer gemeenten voor centrale vuurwerkshows om schade en overlast te beperken. 

Schade aan je woning door vuurwerk
In 2023 bedroegen de kosten van vuurwerkschade aan woningen naar schatting 9 miljoen euro, een lichte daling ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar wat als jij schade aan je woning oploopt? Een opstalverzekering dekt schade aan je huis, zoals brand- en explosieschade, inclusief smelten en schroeien. Voor spullen in je huis biedt de inboedelverzekering dekking. Tuinmeubelen en andere eigendommen die buiten staan, zijn vaak niet standaard gedekt.

Schade aan je auto door vuurwerk
Voor voertuigen geldt dat vuurwerkschade alleen wordt vergoed als je een WA-casco of allrisk verzekering hebt. Een basis WA-verzekering biedt hier geen dekking. Het claimen van
vuurwerkschade heeft meestal geen gevolgen voor je no-claimkorting. Wel kan het invloed hebben op je schadevrije jaren, vooral bij cosmetische schade zoals beschadiging van de lak. Het Waarborgfonds Motorverkeer, dat onder andere schade dekt als de dader onbekend is, biedt geen dekking voor vuurwerkschade.

Voorkom vuurwerkschade
Gelukkig zijn er manieren om de kans op vuurwerkschade te verkleinen:

  • Houd ramen en deuren gesloten.
  • Plak de brievenbus af om vuurwerk naar binnen te voorkomen.
  • Zet afvalcontainers op een veilige plek.
  • Verplaats je auto naar een rustige locatie als je aan een drukke straat woont.
  • Zorg dat je een blusdeken of brandblusser bij de hand hebt.

Wat als jij zelf schade veroorzaakt met vuurwerk?
Ben je van plan vuurwerk af te steken? Zelfs als je voorzichtig bent, kun je per ongeluk schade aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan een vuurwerkpot die omvalt en de auto van je buren beschadigt. Een aansprakelijkheidsverzekering kan in dit geval helpen. Let er wel op dat de verzekering geen dekking biedt als je roekeloos handelt of illegaal vuurwerk gebruikt.

Vandalisme en je verzekering
Tijdens de jaarwisseling neemt ook het risico op vandalisme toe, vooral in grotere steden. Schade door vandalisme wordt alleen vergoed als er sprake is van inbraak of een poging daartoe. Schade aan bijvoorbeeld een schutting of tuinhek valt meestal niet onder de dekking van een standaard verzekering.

Rond de jaarwisseling is de kans op schade groter dan op een willekeurige dag, zowel aan je woning als aan je auto. Neem daarom vooraf maatregelen om de risico’s te verkleinen. Controleer daarnaast of je woon- en autoverzekering voldoende dekking bieden. Wil je meer weten over schadeverzekeringen en de dekking? We informeren je graag. Vul hiervoor het onderstaande formulier in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

SCHULZ FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie