Start het jaar goed met meer inzicht in je financiën

De start van het nieuwe jaar is hét moment van goede voornemens. Staat meer grip op je financiën hoog op jouw wensenlijst? Door je inkomsten en uitgaven helder in kaart te brengen, krijg je meer inzicht in je financiën. Bovendien kun je meer gericht sparen en stress over geldzaken verminderen. Maar hoe begin je met het maken van een effectief jaarbudget? Hier is een praktische aanpak.

Begin met inzicht in je financiën
Een jaarbudget begint bij een helder overzicht van je financiën. Verzamel alle gegevens over je inkomsten, zoals je salaris, toeslagen of extra bijverdiensten. Kijk daarna ook naar je uitgaven. Deze kun je onderverdelen in vaste lasten zoals huur of hypotheek en energierekeningen tot variabele kosten. Denk bij het laatste aan boodschappen, kleding en hobby’s. Vergeet niet om ook onregelmatige uitgaven mee te nemen, waar zaken als vakanties of onderhoud aan je huis of auto onder vallen.

Door deze cijfers op een rij te zetten, krijg je een duidelijk beeld van wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Mogelijk kom je direct al tot de ontdekking dat je in totaal meer uitgeeft dan verwacht, of zet je in de praktijk minder geld opzij voor onvoorziene kosten dan je dacht.

Stel duidelijke en concrete doelen
Een goed budget draait niet alleen om het bijhouden van wat je uitgeeft, maar vooral om wat je wilt bereiken. Stel daarom doelen vast die passen bij jouw situatie. Misschien wil je een buffer opbouwen voor noodgevallen, sparen voor een grote aankoop of juist schulden aflossen. Wat je doel ook is, maak het concreet. In plaats van "Ik wil meer sparen," kun je bijvoorbeeld zeggen: "Ik wil €5.000 sparen dit jaar.".

Geef structuur aan je budget
Een jaarbudget werkt het beste als je je uitgaven verdeeld in overzichtelijke categorieën. Denk aan wonen, levensonderhoud, vrije tijd, sparen en onvoorziene kosten. Binnen elke categorie kun je vervolgens aangeven hoeveel je wilt uitgeven of sparen.

Dit helpt je om bewuster keuzes te maken. Heb je bijvoorbeeld veel abonnementen die je nauwelijks gebruikt? Overweeg dan om deze op te zeggen en het geld voor andere dingen te gebruiken. Blijf sowieso realistisch. Je kunt niet alles tegelijk aanpakken. Geef prioriteit aan de doelen, zodat je weet waar je start en uiteindelijk uit wil komen.

Maak gebruik van handige hulpmiddelen
Het bijhouden van een jaarbudget wordt eenvoudiger met de juiste hulpmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een budget-app, of een simpel overzicht in Excel. Zelf geen Excel-wonder? Het Nibud heeft dit bestand gemaakt om je op weg te helpen. Bezoek de overheidssite Wijzer in Geldzaken voor een overzicht van zowel betaalde als kosteloze budget-apps en huishoudboekjes.

Automatische overboekingen kunnen ook een groot verschil maken. Door elke maand direct na ontvangst van je salaris een vast bedrag naar je spaarrekening over te boeken, voorkom je dat je in de verleiding komt om het geld toch uit te geven.

Houd de voortgang in de gaten
Een budget maken is één ding, je eraan houden is een tweede. Je financiële situatie kan in de loop van het jaar veranderen door onverwachte kosten, een salarisverhoging of andere factoren. Daarom is het belangrijk om je budget regelmatig na te lopen en zo nodig aan te scherpen. Plan bijvoorbeeld ieder kwartaal een moment om je uitgaven en spaardoelen te bekijken. Dit voorkomt verrassingen en zorgt ervoor dat je op koers blijft.

Een goed jaarbudget geeft je meer dan alleen financiële controle. Het brengt rust, duidelijkheid en de mogelijkheid om doelen waar te maken. Of het nu gaat om het aflossen van schulden, het opbouwen van een buffer of gewoon meer grip krijgen op je uitgaven, een jaarbudget kan je hierbij helpen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

SCHULZ FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie