Woningen sneller verkocht en meer keus per koper

De Nederlandse woningmarkt eindigde 2024 optimistisch. Er werden relatief veel woningen verkocht en de prijs nam slechts licht toe. Makelaarsvereniging NVM spreekt van een grote dynamiek op de woningmarkt. Deze dynamiek komt onder andere doordat er veel meer woningen te koop worden gezet. Door het toegenomen aanbod heb je meer kansen bij het zoeken naar een geschikte woning. Naarmate het aanbod verder toeneemt, wordt de noodzaak om sterk te overbieden bovendien kleiner. 

Meer transacties en woningen sneller verkocht
In het laatste kwartaal van 2024 vonden ruim 43.000 woningtransacties plaats, bijna 7.000 meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit komt neer op een stijging van ruim 19 procent. "Met een gemiddelde verkooptijd van slechts 27 dagen moeten kopers snel handelen," benadrukt Lana Goutsmits-Gerssen van de NVM. De gemiddelde transactieprijs steeg met € 9.000 naar ruim € 483.000. In 144 gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs inmiddels boven de vijf ton, hoewel de regionale verschillen groot blijven.

Waar komt de stijging van het aantal verkopen vandaan?
Het toegenomen aantal verkopen is vooral toe te schrijven aan een dalende hypotheekrente en stijgende lonen. Daarnaast kunnen doorstromers profiteren van de overwaarde op hun huidige woning. Zeker in een minder verhitte markt kunnen kopers door de overwaarde eerder een woning vinden die binnen financieel bereik valt. Een deel van de verkopen is afkomstig van verhuurders, die door nieuwe regels hun huurwoningen van de hand doen.

Appartementen populair bij jongere kopers
Het aantal verkochte appartementen bereikte een historisch hoogtepunt in het vierde kwartaal van 2024, met meer dan 14.000 verkopen. Dit is een stijging van 28 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Opvallend is dat kopers tussen 25 en 35 jaar steeds vaker kiezen voor appartementen, terwijl de groep 50-plussers juist minder actief is in dit segment.

Gemiddelde woningprijs stijgt 2,5 procent
De gemiddelde woningprijs steeg met 2,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, wat neerkomt op een gematigde stijging in vergelijking met eerdere jaren. Op jaarbasis is er sprake van een 11,5 procent prijsstijging. De prijzen stijgen relatief harder in kleinere gemeenten, met een toename tot 13,5 procent. In grote steden ligt de gemiddelde jaarlijkse stijging op 11,4 procent.

De grens van vijf ton is in steeds meer plaatsen gepasseerd. In 42 procent van de gemeenten is de gemiddelde woning voor meer verkocht, terwijl in 55 procent van de gemeenten de prijzen nog onder de vijf ton blijven. In elf gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs zelfs boven de zeven ton.

Aandeel overbiedingen blijft hoog
In 71 procent van de transacties wordt meer betaald dan de vraagprijs. Hoewel dit percentage hoog is, vlakt de toename af. Vooral bij duurdere woningtypen, zoals twee-onder-een-kapwoningen, was overbieden vrij gebruikelijk. Bij tussenwoningen is het aandeel overbiedingen zelfs iets afgenomen. Het aantal bezichtigingen en biedingen per woning daalde licht, maar met een gemiddelde verkooptijd van 27 dagen was er nog geen sprake van een kopersmarkt.

Stabiel woningaanbod en hoge dynamiek
Het aantal te koop staande woningen bij NVM-makelaars blijft stabiel op ongeveer 26.000. Ondanks dit relatief lage aanbod zijn veel kopers erin geslaagd een woning te vinden, dankzij een hoog aantal nieuw te koop gezette woningen. In het vierde kwartaal kwamen er ruim 45.000 woningen op de markt, het hoogste aantal in de afgelopen 2,5 jaar.

NVM houdt ook bij hoeveel woningen er binnen een kwartaal verkocht worden. Van de woningen die in het derde kwartaal te koop werden gezet, was aan het einde van het vierde kwartaal 82 procent verkocht. Dit laat zien dat woningen relatief snel van eigenaar wisselen.

De cijfers van de NVM sluiten aan bij het meer recente beeld van makelaars. De krapte op de woningmarkt is nog niet voorbij, maar het aanbod aan beschikbare koopwoningen neemt toe. Als koper heb je hierdoor meer keuze en hoef je niet altijd meer het absolute maximum te bieden. Wel blijven de regionale verschillen groot.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

SCHULZ FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie