Campagne waarschuwt eigenaren e-bike tegen diefstal

Elektrische fietsen zijn populair en relatief duur. Een aantrekkelijke combinatie voor fietsdieven. Met gemiddeld tien gestolen fietsen per uur is fietsdiefstal een serieus risico. Reden genoeg voor Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) om de landelijke bewustwordingscampagne ‘Staat-E-Lekker’ te starten. Naast praktische tips voor de beveiliging gaan we in op de manier waarop je jouw e-bike kunt verzekeren.

Tien gestolen fietsen per uur
In 2024 werden bij de politie meer dan 86.000 fietsdiefstallen gemeld. Dat zijn er ruim 10.000 meer dan het jaar ervoor. Toch doet slechts 40% van de slachtoffers daadwerkelijk aangifte, blijkt uit cijfers van het CBS. De werkelijke aantallen liggen dus waarschijnlijk veel hoger. De schade bedraagt meer dan 700 miljoen euro per jaar.

Bijna een derde van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder bezit inmiddels een e-bike. Onder ouderen is dat zelfs de helft. De aandacht voor een goede beveiliging gaat niet hand in hand met deze toename. Een simpel ringslot blijkt vaak het enige obstakel voor dieven, wat duidelijk onvoldoende is. Zeker omdat veel dieven tegenwoordig met een zogenaamde power key werken, een soort universele sleutel waarmee ze binnen een paar seconden een ringslot openen. Dit zonder dat er schade aan de fiets zelf ontstaat.

Thuis of op het werk loop je ook risico
Veel mensen denken dat hun e-bike thuis of op het werk veilig is. Maar bijna 40% van alle gestolen fietsen wordt juist buitgemaakt uit schuren, garages of kantoorruimtes. Ook bewaakte stallingen zijn helaas geen garantie. Zeker duurdere elektrische bakfietsen en high-speed e-bikes zijn aantrekkelijk voor professionele bendes die snel en ongemerkt toeslaan.

Wat doet de campagne Staat-E-Lekker?
De campagne ‘Staat-E-Lekker’ loopt van april tot en met oktober. De focus ligt op bewustwording en gedragsverandering. Eigenaren worden bijvoorbeeld aangespoord om minimaal één extra slot (liefst ART-2 of hoger) te gebruiken en de accu eruit te halen als je de fiets ergens achterlaat. Ook als je ‘maar even’ de trein pakt of een boodschap doet. De campagne is zichtbaar op allerlei plekken met een verhoogd diefstalrisico. Er worden bij de campagne zelfs lokfietsen ingezet om dieven op heterdaad te betrappen.

Hoe zit het met de verzekering?
Wie zijn e-bike goed beveiligt, heeft niet alleen minder kans op diefstal, maar vergroot ook de kans op vergoeding bij schade of diefstal. De meeste fietsverzekeraars stellen als voorwaarde dat je een ART-goedgekeurd slot gebruikt en de fiets op slot staat. Zonder goedgekeurd slot kan een claim worden afgewezen, ook als je fiets uit een afgesloten schuur is gestolen. Over het algemeen heb je de keus uit de volgende soorten fietsverzekeringen:

  • Diefstalverzekering, die alleen uitkeert bij diefstal.
  • Cascoverzekering, die ook schade door een val, aanrijding of vandalisme dekt.
  • Aanschafprijsgarantie, waarbij je (een bepaalde periode na aankoop) bij diefstal de nieuwwaarde van je fiets terugkrijgt in plaats van de dagwaarde.

Let bij het afsluiten van een verzekering goed op de voorwaarden rondom bewaakte stallingen, gebruik van meerdere sloten en de dekking buiten Nederland. Zeker bij vakanties of vervoer in de trein of op de auto is aanvullende dekking soms noodzakelijk.

Op www.staat-e-lekker.nl vind je meer informatie over de campagne en aanvullende tips. Ben je op zoek naar een passende verzekering voor jouw e-bike, reguliere fiets of ander vervoermiddel? Laat het weten via onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

SCHULZ FD maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie