Hypotheek afsluiten in 2021: wijzigingen en nieuwe regels

Ieder jaar voert de overheid wijzigingen door rond het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning. Dit jaar is het een aardig lijstje. Voorbeelden zijn het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers en het zwaarder meetellen van tweede inkomens. Wil jij volgend jaar een hypotheek afsluiten? Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

 • Overdrachtsbelasting vervalt voor starters
  Koopstarters tot 35 jaar hoeven vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Met deze afschaffing hebben starters minder eigen geld nodig en komt een eigen woning eerder binnen financieel bereik. Bij de aankoop van een woning van €275.000 scheelt dat al snel €5.500. Het kabinet moet deze maatregel nog bevestigen, evenals de exacte regels. Eén van de mogelijke voorwaarden is de beperking tot woningen van maximaal vier ton.  Lees hier de voorwaarden die al eerder de ronde deden.

 • Beleggers gaan meer overdrachtsbelasting betalen
  Minder goed nieuws is er voor investeerders die een woning willen kopen. Koop je in 2021 een woning waar je niet zelf in gaat wonen? Dan wordt de overdrachtsbelasting acht procent, in plaats van de huidige twee procent. Met deze maatregel hoopt de overheid de woningmarkt voor iedereen toegankelijk te houden. Het nieuwe tarief geldt ook voor ouders die voor hun kind een woning willen kopen en kopers van een vakantiehuisje.

 • Tweede inkomen telt zwaarder bij afsluiten hypotheek
  Tweeverdieners kunnen in 2021 een hogere hypotheek krijgen. Het tweede inkomen gaat namelijk voor 90 procent meetellen. Nu is dit nog 80 procent. Wat is het verschil in de praktijk? Als voorbeeld nemen we een stel met twee bruto jaarinkomens van €36.000 en €24.000. Los van andere factoren kan het stel €7.571 extra lenen in de nieuwe situatie. 
   
 • Studieschuld weegt juist minder zwaar
  De studieschuld gaat juist minder zwaar wegen bij het berekenen van de maximale hypotheek. De factor van de weging gaat met 0,10 procent omlaag bij leningen met een looptijd van zowel 15 als 35 jaar. Met een studieschuld van €10.000 levert dit al snel €1.500 meer aan hypotheek op. 

 • Grens Nationale Hypotheek Garantie omhoog
  In 2021 kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten als de totale koopprijs niet hoger is dan €325.000. De huidige grens is €310.000. Naast deze hogere grens wordt het oversluiten van een niet NHG-hypotheek naar één met NHG lastiger. 

 • Kennis- en ervaringstoets vervalt bij afsluiten extra hypotheek
  Vanaf 2021 is het niet meer verplicht om een kennis- en ervaringstoets af te leggen als je een extra hypotheek afsluit voor energiebesparende maatregelen. Voorwaarde is dat de hypotheeksom maximaal €25.000 bedraagt. Overigens is het aan geldverstrekkers zelf om hier in mee te gaan. Goed om te weten: de zonneboiler en hr-ketel zijn geschrapt van de lijst die je als energiebesparende maatregel mag meefinancieren in je hypotheek.


De wijzigingen zijn over het algemeen positief voor woningkopers. Een uitzondering is de verhoogde overdrachtsbelasting als je een woning koopt voor je kind of als vakantiebestemming. Reken in die situatie op extra kosten. Ook volgend jaar helpen wij je graag met advies over het kopen van een woning. Ben je al huiseigenaar? Lees hier wat er volgend jaar voor jou wijzigt. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie