Eindsprint hypotheekaanvragen door wijziging regels

Veel woningkopers besloten de koop niet uit te stellen tot 2021. In december werden 40.458 hypotheken aangevraagd. Een ongekend hoog aantal, zo stelt HDN (Hypotheken Data Netwerk). Door de eindspurt ligt het aantal 35% hoger dan gemiddeld in de decembermaand over de afgelopen vier jaar. 

Normaal gesproken worden er in de decembermaand minder hypotheken aangevraagd dan de maanden daarvoor. Onder andere vanwege de feestdagen. Omdat Kerst dit jaar deels in het weekend viel, werd verwacht dat het effect op het aantal hypotheekaanvragen lager zou liggen. Toch werd HDN verrast door de hoge eindstand van 40.458 aanvragen.

Aantal hypotheekaanvragen in december per jaar


Bron: HDN

Nieuwe opleving hypotheekaanvragen
Alleen aanvragen op maandbasis bekijken kan een eenzijdig beeld opleveren. Als we naar het derde kwartaal kijken is de stijging 15% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Alhoewel ook dat een forse stijging is, was het verschil kleiner dan in het tweede kwartaal. Ofwel, de stijging vlakte iets af in het derde kwartaal. De eindspurt zorgde voor een nieuwe opleving. 

Eindspurt door wijzigingen hypotheken
Veel kopers maakten vaart om de koop van een woning nog in 2020 af te ronden. Dit geldt bijvoorbeeld voor kopers van een verhuurwoning, vakantiehuis of woning voor de kinderen. Deze groep profiteerde bij de koop nog van de lagere overdrachtsbelasting. Niet voor iedereen was het kopen in 2020 het meest voordelig. Starters, in de vorm van kopers tot 35 jaar, deden er juist goed aan de koop uit te stellen tot 2021. Zij hoeven dit jaar juist geen overdrachtsbelasting te betalen, zolang ze voldoen aan de voorwaarden. Lees hier wat er per begin 2021 nog meer gewijzigd is op hypotheekgebied. 

Niet alleen woningkopers zorgen voor het stijgende aantal hypotheekaanvragen. Het oversluiten van hypotheken zat vorig jaar stevig in de lift. Een ontwikkeling die naar verwachting verder doorzet. Voor de eerste maanden van 2021 zijn we vooral benieuwd naar de cijfers van koopstarters. Tot april kunnen zij aanspraak maken op een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Na april geldt deze vrijstelling alleen voor woningen tot €400.00. Goed om te weten als je op zoek bent naar je eerste woning!

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Schulz Financiële Diensten maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie